biologisch EU logo

Wat is biologische voeding?

May 18, 2023NutriBoost Shop

Biologische voeding is een term die tegenwoordig steeds vaker opduikt. Maar wat betekent het eigenlijk en waarom is het belangrijk? In dit artikel nemen we je mee in de wereld van biologische voeding, leggen we de principes uit en ontdekken we waarom steeds meer mensen kiezen voor biologische producten.

Wat maakt voeding biologisch?

Biologische voeding wordt geteeld en geproduceerd met behulp van natuurlijke methoden die de gezondheid van mens, dier en milieu respecteren. Het gebruik van kunstmatige meststoffen, pesticiden, genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) en antibiotica is verboden in de biologische landbouw. Hierdoor worden de natuurlijke processen en biodiversiteit ondersteund.

Voordelen van biologische voeding

  1. Gezondheid: Biologische voeding bevat minder residuen van pesticiden en kunstmatige chemicaliën, waardoor het mogelijk gezonder is voor ons lichaam.
  2. Milieuvriendelijk: Biologische landbouwpraktijken minimaliseren de negatieve impact op het milieu. Ze stimuleren duurzaam bodembeheer, behoud van biodiversiteit en verminderen de vervuiling van bodem en water.

Certificeringen en keurmerken

Biologische producten worden vaak geaccrediteerd en gecertificeerd door overheidsinstanties of onafhankelijke organisaties. In Nederland wordt het Europese biologische keurmerk, het groene blaadje met de sterren, erkend. Dit keurmerk garandeert dat een product voldoet aan de Europese biologische standaarden. SKAL is de enige partij in Nederland die zich bezighoudt met de biologische controles.

Aan de hand van het biologisch certificaat van een leverancier kun je er dus vanuitgaan dat de producten die zij als biologisch verkopen, ook biologisch zijn. NutriBoost is biologisch gecertificeerd via SKAL. Ons certificaat kun je onderaan de pagina downloaden.

Wil je graag weten hoe zo'n biologische certificering tot stand komt? Lees dan ook zeker ons artikel over hoe een biologisch certificeringsproces in zijn werk gaat.

Wanneer is iets biologisch?

Onze wetten bepalen wat biologisch is. Deze wetten zijn voortdurend in ontwikkeling en de regels worden steeds strenger. Hierin wordt voornamelijk besproken welke stoffen er niet aanwezig mogen zijn in het product. Echter, is deze regelgeving niet overal hetzelfde, zelfs niet binnen de Europese Unie. Zo kan het zijn dat iets in Duitsland wel als biologisch wordt beschouwd en in Nederland niet. Dat zorgt dus ook vaak voor onbegrip tussen landen, maar ook voor verwarring bij de consument. Een heel eenduidig antwoord kan men hier dan ook niet op geven, anders dan dat 'bepaalde stoffen en methoden' voor de bereiding en productie van deze levensmiddelen niet zijn toegestaan.

Meer artikelen